Blog
srijeda, siječanj 6, 2010
Prošlo je već neko vrijeme od mojeg povratka u Hrvatsku. Nakon višegodišnje odlične suradnje s Microsoftom, na poziv središnjice danske full-service interaktivne agencije FatDUX preuzeo sam ulogu direktora lokalnog ureda tvrtke i sa svojim malim core timom i nizom suradnika, za sada uspješno, tražimo svoj komadić neba dok se bavimo user experienceom, usabilityjem, SEO uslugama, copywritingom i naprednom web i data analitikom. 

I dalje sam u radu svakodnevno vezan uz Microsoft, kolege s kojima sam godinama surađivao i radio te Microsoftove proizvode - prvenstveno Silverlight i WPF, no realnost rada i vođenja tvrtke u međunarodnom okruženju je donijelo i neke izmjene i nove izazove. Prije svega - donijelo je i osjećaj poniznosti, ali i zahvalnosti na nevjerojatnoj prilici za učenje i osobni te profesionalni razvoj.

Uskoro ću blognuti malo više o svemu, ovaj blog će sam doživjeti neke izmjene - prvenstveno u samom dizajnu i sadržaju, a bit će tu i još pokoja novost.

U svakom slučaju, pišemo se i dalje - vjerujem i redovitije nakon ove goleme suše i totalnog zapuštanja bloga.

Ostanimo i dalje u kontaktu - puno redovitije blogam na UXPassion.com user experience blogu, a možete me pratiti i na Twitteru.


viborc @ 12:41 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 18, 2009
U organizaciji Microsoftovog inovacijskog centra u Varazdinu odrzava se dvodnevni trening Expression Blend 2 i Silverlight 2. Trening ce se odrzati 25. i 26. svibnja s pocetkom u 9 sati na adresi TechPark Varaždin, Zagrebačka 94, 42 000 Varaždin.

Posebno mi je drago sto imam priliku odrzati ovaj trening nakon podosta vremena i izbivanja iz Hrvatske - pa se nadam da cu vidjeti neka stara, ali i nova lica. Prilika je ovo da se upoznate s Expression Studio obitelji alata (s naglaskom na Expression Blend 2) kao i sa Silverlight 2.0 tehnologijom. Polaznici ce i sami raditi na manjim projektima upoznavajuci se s ovim alatima i tehnologijama. Naravno, pricat cemo i o korisnickom dozivljaju (user experience), dizajnu...

Prijave, kao i obicno, idu preko TSR portala - http://croatia.tsrportal.com 

Tamo se nalaze i detalji o samom sadrzaju treninga.

Vidimo se u Varazdinu!

viborc @ 16:19 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
petak, svibanj 8, 2009
Kod mene u Danskoj veselo - princ Joachim i princeza Marie, danas su predstavili svog nasljednika - novog danskog princa, a Index.hr je provalio glupost da će mali biti idući kralj Danske. Evo prilike da napišem nešto o danskoj kraljevskoj obitelji.

Dakle, moji domaćini Danci imaju jednu od najstarijih europskih monarhija - staru više od 1000 godina. Trenutno je glava danske kraljevske obitelji kraljica Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid koja je kraljicom postala 1972. godine. Na danskom joj titula glasi "Hendes Majestæt Dronningen" što bi bilo nešto u stilu "Njezino Veličanstvo - Kraljica". Skraćeno, "po naški" - Margareta II. Ovdje je narod podosta obožava (kao i cijelu kraljevsku obitelj  - blizu 90% ljudi ima pozitivno mišljenje o njima), ja sam je vidio dva puta iz blizine, a bio sam i u kraljevskom Amalienborg dvorcu (hrvatsko veleposlanstvo je tik do njega). Prilično fora iskustvo... nije se smjelo slikati unutra, a kako sam se u Europi odlučio ponašati europski - onda i nemam slika.

No dobro, rekao bi čovjek kako u kraljicu mora biti i kralj - ali to ovdje nije slučaj. Slično kao i na britanskom dvoru, danska kraljica vlada sama, bez kralja - ali njezin suputnik kroz život je Henri Marie Jean André grof de Laborde de Monpezat (Danci ga zovu Henrik - službeno ga se oslovljava s Henrik, Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen). Njega sam vidio samo jednom skupa s Njezinim Veličanstvom. Stariji je od kraljice 6 godina (mislim da je 1934. godište).

Kraljica ima dva sina - krunskog princa koji se zove Frederik André Henrik Christian (ima dvoje djece - to su princ Christian Valdemar Henri John i princeza Isabella Henrietta Ingrid Margrethe. Oženjen je za Mary Elizabeth Donaldson, današnju dansku krunsku princezu.

Drugi sin, Joachim Holger Waldemar Christian ima troje djece -  to su princ Nikolai William Alexander Frederik, princ Felix Henrik Valdemar Christian i mali princ koji se rodio pred koji dan, ali mu ime, prema danskim običajima, nije poznato do krštenja. Prvo dvoje djece je Joachim stekao u braku s Alexandrom Christinom, groficom od Frederiksborga. Njih dvoje su se razveli i sada je na njezinom mjestu "nova" danska princeza Marie Agathe Odile. Inače samog princa Joachima Danci zovu i "party princ" jer je sklon zabavama, opijanju i ostalim blagodatima noćnog života. Vele da se u zadnje vrijeme primirio - nisam ga vidio nigdje okolo, niti u Christijaniji na jazz jam sessionima nedjeljom...

Inače vidim da je Index napisao kako je ovaj novorođeni princ budući danski kralj. To je apsolutno netočna informacija - s obzirom da Joachim nije krunski princ već je to njegov stariji brat Christian Valdemar, pa ako se ja ne varam budući je po liniji nasljeđivanja idući danski kralj prvo on (i tada će nositi naiv Frederik X.) pa njegov najstariji sin... Mali princ je tek sedmi u liniji nasljeđivanja stoga Index piše gluposti koje nije provjerio.

Citat: "Ime djeteta ipak nije poznato do samog krštenja, kad će dijete i službeno postati članom danske kraljevske obitelji i jednog dana postati kraljem Danske."

Na stranu Indexove gluposti - mali je rođen 4. svibnja u 4:57 ujutro u ovdašnjoj Righospitalet bolnici. Pri rođenju je imao 3032 grama i dugačak je 49 centimetara. Zanimljivo je da je i u liniji nasljeđivanja i za britansku krunu zbog veza između danske i britanske (i valjda svake ostale) kraljevske obitelji... Inače čak i sada dok mali nema ime, službeno mu je titula Prins NN.

Inače sam krunski princ je faca - sudjelovao je 1986. u nekoj ekspediciji u Mongoliji te 2000. godine u, ovdje poznatoj "Ekspediciji Sirijus 2000" koja je istraživala sjeverne dijelove Grenlanda - inače sastavnog dijela Kraljevine Danske.

Mala zanimljivost - nasljednici krune se obično zovu Christian ili Frederik. Kraljica Margarethe II. sebe "smatra" Christianom, pa je njezin sin (krunski princ, ovaj što je išao po ekspedicijama) Frederik, a njegov sin, kraljičin unuk će biti Christian kada dođe do krune. Treći u liniji je Valdemar. Sve "po špagi" - nema mrdanja s imenima. Ako je red da se kraljica zove Christian, onda će se tako zvati taman da je još sto puta žena.

Mislim da je to manje više sve što sam htio reći o danskoj kraljevskoj obitelji ili kako se to lijepo kaže "Det danske kongehus".

Ako ima pitanja, pucajte... brijem na ovu aristokraciju, ali bez favoriziranja nekog posebnog. Čisto iz zanimacije.

viborc @ 01:07 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 30, 2009
Prije nekog vremena stupio sam u kontakt s danskim tvrtkama koje su trebale moje usluge iz područja dizajna korisničkih doživljaja, treninge o WPFu/Silverlightu i Expression alatima. Moj šef u Microsoftu se složio da se posao odradi, no birokracija je ipak rekla - NE!

O čemu se radi?

Hrvatska je izvan EU. Danska je u EU. Kao i Rumunjska. Ili Bugarska, na primjer. Norveška i Švicarska nisu u EU. Nije ni Island.

Ja imam radnu dozvolu (koju moram vaditi jer kao Hrvat nisam u EU, a nisam niti Norvežanin ili Švicarac) koja mi vrijedi samo za Microsoft u Kraljevini Danskoj. Drugim riječima - ne smijem raditi niti primati plaću od nikoga drugog u Danskoj dok imam ovakvu radnu dozvolu, čak i kada se Microsoft s time složi. Zanimljivo je i da imam ograničenje u broju radnih sati - ne smijem ni pod kojim okolnostima raditi više od 37 sati tjedno. Ipak, nekako sam dojma da se ovo ograničenje ipak više tolerira nego neka druga, khm! No, dobro - to niti nije bit ovog članka.

Uglavnom, iako sam po svojoj stručnosti i onime čime se bavim na njihovom "postive list" popisu, činjenica da sam Hrvat tj. da imam hrvatsko državljanstvo je ipak prevelika birokratska poteškoća preko koje se ne može prijeći.

Naslov "I ja bih u Europu" se ne odnosi na Europsku Uniju, kao takvu, odnosi se na standarde i mjerila koje, očito, zadovoljavaju moji kolege i prijatelji iz EU zemalja (Rumunjska, Bugarska, Poljska) ali i oni iz ne-EU zemalja (Island, Norveška, Švicarska).

Ima li rješenja za moju situaciju? Naravno! Samo nije jednostavno - slanje zamolbi za novu radnu dozvolu, potvrde, papirologija i sve ostalo... Tko gubi u ovoj priči? Pa svi mi pomalo, gospodarstvo, poslodavci i posloprimci...

Dr. Sanader? Ministar Jandroković? Oni imaju diplomatske vize. Radne dozvole im ne trebaju. One podrazumijevaju "rad".

Da su dotična gospoda radila, mogao bih raditi i ja. Bez dozvole. Bez papirologije. Baš kao moji Rumunjski i Bugarski EU prijatelji ili Norveški ne-EU prijatelji.

Eh da, sretan vam svima nadolazeći  1. svibnja. Osobito onima koji "rade".
viborc @ 15:50 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, ožujak 18, 2009
U ovim trenucima Microsoft je predstavio Silverlight 3. Zašto smo svi toliko uzbuđeni? Pa evo razloga: Silverlight 3 beta - list of new features
viborc @ 18:18 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 26, 2009
Netipičan blog unos - jedan u kojem ću zaista podosta toga pokušati napisati - na kraju krajeva, dosta dugo nisam pisao ovdje...

1. Trenutno sam u Hrvatskoj. Došao sam poslovni i radi polaganja ispita - i jedno i drugo je prošlo odlično tako da ću još ovih nekoliko dana ovdje iskoristiti na najbolji mogući način. Činjenica da sam položio jedan od složenijih ispita (fizika čvrstog stanja) i da sam ga uspio spremiti radeći full-time za Microsoft i uz sve ostale stvari mi je dala nadu da će se saga zvana PMF-Fizika relativno brzo i uspješno okončati... No, strpljen spašen... 

2. U Danskoj puno novosti... Kada sam prošlog tjedan odlazio odozgo bilo mi je već muka od snijega koji je valjda 2 tjedna padao bez prestanka. Milijun mi je puta kroz glavu prošla ona priča o "Muji, Kanadi i grtalici...". Mislim da svi znate na što mislim, a ako ne - Live Search ili Google će vam naći priču o kojoj govorim, a ima na YouTubeu (http://www.youtube.com/watch?v=MKuA6VS_ujw).

Dani su se počeli napokon produljivati i čini mi se da ću uskoro obznaniti kako sam preživio zimu u Danskoj. Negdje tamo oko 1. maja ću znati za sigurno, valjda...

Od novosti u Danskoj bih još izdvojio novi stan, novi kvart, novog cimera, treninge veslanja i gym... čisto da se ostane u formi. U zdravom tijelu - zdrav duh. Sve u svemu, nakon početnog prilagođavanja, živi se punim plućima.

3. Microsoft & Danska... Razlog zbog kojeg sam u Skandinaviji je, naravno, moja želja da se pridružim Microsoftu i da radim na nekim kul stvarima. Što reći - u samom sam startu imao izuzetno visoka očekivanja, a danas mogu reći da su ona nadmašena. U svakom pogledu. Imam odličan tim, radim na odličnim projektima, vodim odlične ljude i odlične projekte... Meni se posebno sviđa činjenica da uz klasični UX posao radim dosta project managementa. A raditi project management unutar Microsofta na projektima i proizvodima koje koriste milijuni ljudi širom svijeta je zaista golem izazov i iskustvo. Jesam li spomenuo da se čovjek ponekada s pravom osjeti poniznim?

Da, sve je generalno odlično... Sve, osim recesije koja se odražava na sve. No, we will prevail - tako barem kaže gazda Ballmer. Ja mu vjerujem. Tko ne vjeruje - ima pravo na to.

4. Ostalo. Od ostalog - masa stvari - neki privatni planovi i projekti, neka putovanja, neki koncerti... Koga zanima, neka pita. Ostali znaju...

5. Recesija u HR / DK. Vele ovih dana da u Hrvatskoj nema recesije. Ups, ipak ima vele. Evo, danas čujem premijer najavio antirecesijske mjere - ja zbunjen - zašto antirecesijske mjere kada nema recesije? Ili smo mi to samo tako jako proaktivni?

Danci su već neko vrijeme u recesiji. Nezaposlenost je skočila s 0,5% na 1,1% - tako mi barem moje kolege s posla vele. Stravičan podatak. Kada sam im rekao kolika je naša - samo su zanijemili. Ne od divljenja. Ne od čuđenja...

6. Sljedeći put u Hrvatskoj - negdje u travnju... lokacija - vjerojatno Opatija / Zagreb / Daruvar... Do tada, čitamo se ovdje, ali i na UXPassion.com blogu. A ima me na Facebooku, Twitteru, LinkedInu...

viborc @ 22:07 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, siječanj 31, 2009
Tek 4 mjeseca nakon što je lansiran, nalazi se na više od 300 milijuna računala i to ga čini jednim od najbrže rastućim dodatkom za web preglednike u povijesti interneta. No, teška ekonomska situacija, globalna kriza i recesija će također utjecati na Silverlight. Kako? Vrlo vjerojatno vrlo pozitivno - bacite oko na ovaj članak i naučite neke činjenice koje možda do sada niste ni znali. Trk na Silverlight adoption rate will accelerate during the global economic crisis and recessionP.S. Preživjeh. Dobro je! :)
viborc @ 21:34 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
nedjelja, siječanj 25, 2009
...nisu bas lijepe vijesti, ali su realnost globalne krize koja je pogodila cijeli svijet, a ni sam Microsoft nije imun na nju. Kod mene u Kopenhagenu u nasem razvojnom i istrazivackom centru je situacija ista - u cetvrtak je gazda firme Steve Ballmer objavio da otpustamo 5000 ljudi, 1400 momentalno, a ostatak kroz iducih 18 mjeseci. Istovremeno ce se zaposliti nekoliko tisuca novih u jedinicima za koje Korporacija vjeruje da su nam dugorocno isplativije. Tako da ce ukupan broj ugasenih pozicija biti oko 2 - 3 tisuce, a ne 5000 kako to mnogi mediji vrlo pretenciozno objavljuju zanemarujuci cinjenice. Brojka kod mene u Kopenhagenu - blizu 100 ljudi maksimalno.

Unatoc neugodnoj situaciji zadivljujuca je ozbiljnost i predanost svih mojih kolega, a za neke mogu reci i prijatelje, da i u ovom razdoblju ostajemo usredotoceni na nase korisnike i inovacije. Isto tako je proces vrlo transparentan i vodstvo, kako same Korporacije tako i našeg Centra je puno razumijevanja i susretljivo. Jedna vrlo civilizirana situacija, otvoren dijalog i zadrzana dostojanstvenost u svim pogledima uzimajuci u obzir specificnost situacije i siri niz okolnosti. Gdje su sada kriticari kapitalizma?

Ipak, vjerujem kako je recesija ipak dobra stvar u odredenim okvirima. Pomaze nam bolje i jasnije postaviti prioritete, provesti rezove i reforme koje bi se inace teze provele ili bi se nepotrebno odgadale. Naravno, tesko je na ovo gledati posve hladne glave pogotovo uzimajuci u obzir cinjenicu da je i moj tim zahvacen otpustanjima i da cu do iduceg cetvrtka znati vracam li se i ja prije plana u Hrvatsku... No, u svakom slucaju - otpustanja su nuzan korak i svakako bez presedana u Microsoftovoj povijesti. I sam je gazda Steve rekao kako su ljudi najveci kapital kojeg Microsoft ima, ali teska ekonomska situacija uzima maha.

Nakon ove krize cemo izaci jos jaci i bolje pozicionirani nego prije, restrukturirani i s mnogo vise iskustva. Budem li i ja jedan od onih cija se pozicija gasi zbog restrukturiranja i utjecaja globalne krize - so be it... Zagovornik sam racionalizacije i "mean and lean" principa.

I da - jos uvijek stojim iza svoje da je kriza (bila) u glavama, da su je mediji prenapuhali i da je zbog toga globalna potrosnja pala i sada smo u spirali...

Ako iduceg cetvrtka ili ranije vidite na mom Facebooku ili na ovom blogu nesto tipa "Will do UX / PM for food", znaci da cemo se vidjeti na kavi u Hrvatskoj 8 mjeseci ranije nego li je bio prvotni plan... I znaci da sam dobio priliku biti u sredistu racionalnizacije, yeeey :))

Live from Kopenhagen, jos uvijek zaposlen, s danske tipkovnice pa oprostite na nedostatku palatala ;)

P.S. Ako vam se pruzi prilika svakako pogledajte film Strange Case of the Benjamin Button (ako ste voljeli F. Gumpa i ovaj ce vam dobro sjesti).

P.S.S. Poruka za Nju: Da, ucim FCS! :)
viborc @ 00:49 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, siječanj 11, 2009

Nastavljam sa člankom kojeg sam započeo ranije i u kojem iznosim stav zbog čega je XAML zaista Sveti gral u izazovu suradnje razvojnih inžejera (developera) i dizajnera svih vrsta... Prvi dio možete pročitati ovdje.

Izražajnost, sadržajnost, proširivost, odvojivost…

Microsoft XAML tržišno pozicionira kao opisni jezik s velikim brojem prednosti u usporedbi s drugim opisnim jezicima za sučelja. U prvom redu tu je njegova izražajnost – mogućnost da opiše gotovo sve korisničke kontrole koje dolaze u .NET Frameworku (button, toolbar, combo box…), kao i mogućnost da se kroz njega kreiraju i definiraju neke nove korisničke kontrole. Nadalje, osim samih kontrola, tu su i mogućnosti pozicioniranja elemenata sučelja u raznim elementima (canvas, grid, panels) te opisi svakog pojedinog elementa nizom atributa (colors, fonts…). Tu cijela priča ne staje – podrška za animacije, 3D objekte (uključujući njihove definicije, teksture, osvjetljenja…), vektorske oblike (uključujući i free form paths) samo su neke od mogućnosti koje upotpunjuju izražajnost XAML-a.

Drugi element je sadržajnost, a nadovezuje se na prethodno opisanu izražajnost. Već je rečeno kako XAML opisuje mnogo više od samih vizualnih elemenata sučelja i na taj način povezuje sebe kao opisni jezik s moćnim WPF-om. Sadržajnost je, s druge strane, najjasnije istaknuta u podršci za stilove (styles), predloške (templates), povezivanje s izvorima podataka (data binding) i animacije.

Definiranje stilova je svoj uzor vjerojatno pronašlo u vezi između CSS-a i HTML-a. U XAML-u, a posve podržano i kroz Blend kao dizajnersko i razvojno okruženje, definiranje stilova predstavlja vrlo učinkovit način odvajanja izgleda pojedinih elemenata sučelja od njegovog sadržaja.

Predloške u XAML-u možemo promatrati kroz dvije perspektive – prva podrazumijeva predloške kontrola (control templates) čija izmjena omogućuje promjenu izgleda pojedinih kontrola bez utjecaja na njihovo temeljno ponašanje i podržane oblike interakcije, dok predlošci za izvore podataka (data templates) omogućuju dizajnerima kreiranje niza vizualnih elemenata za predstavljanje pojedinih izvora ili tipova podataka. Microsoft tu posebno ističe izostanak potrebe da se grade posebno prilagođene kontrole koje bi uparivale izvore podataka s elementima korisničkog sučelja.

Povezivanje s izvorima podataka je jedna od najčešćih operacija koja se danas izvodi prilikom pisanja softvera. Bilo da izrađujete tipičnu poslovnu aplikaciju, RSS čitač ili aplikaciju za POS sustave, povezivanje s izvorima podataka je nešto što ćete u pravilu uvijek raditi. U WPF-u je povezivanje s izvorima podataka sveprisutno i kao takvo se odražava i kroz sam XAML. Expression Blend kao alat izbora vam, primjerice, omogućuje da izradite RSS čitač koji kao izvor podatak koristi neku XAML datoteku praktično bez pisanja linije koda.

I konačno – animacije. WPF dolazi s izuzetno bogatim modelom koji podržava animacije. Same animacije s mogu prikazati i pokretati kroz sam XAML. Gledajući iz šire perspektive, to znači da dizajner može definirati neku animaciju (primjerice da gumb iz plave postane narančaste boje prilikom prijelaza pokazivača miša preko njega) bez ikakvog znanja o programiranju. Dakako, ako ga ima  - to ne šteti jer omogućuje čitav niz dodatnih interesantnih scenarija.

Treći element koji karakterizira XAML je proširivost. Ponovno, teško ga je promatrati izvan konteksta dva ranije spomenuta (izražajnosti i sadržajnosti) jer se na njih nadovezuje. Zajednica razvojnih inženjera vrlo jasno ističe kako XAML sam po sebi nije programski jezik nego „.NET jezik za serijalizaciju i inicijalizaciju“. Konkretno, time se, zapravo, želi reći kako XAML može učiniti i više nego samo prikazati već postojeće osobine WPF-a kao platforme. Izrada i predstavljanje novih kontrola, novih animacija kao i gotovo bilo kojeg .NET podržanog objekta samo su neke od mogućnosti. Ističe se i to kako se XAML može predstaviti kao programski kod prikazan XML-om. U detaljiziranje i raspravu oko ispravnosti ovog stanovišta se svatko može upustiti samostalno, u svoje slobodno vrijeme…

I posljednja „-ost“ u ovom nizu je odvojivost. XAML donosi onu pravu, punokrvnu odvojenost koda (programske logike) i korisničkog sučelja. Definicije korisničkog sučelja (uključujući sve više navedene elemente poput kontrola, stilova, predložaka, animacija…) se nalaze u .XAML datotekama, dok se programska logika nazali u C# ili VB code-behind datotekama. Tako, konkretno, dizajner nacrta pravokutnik i uredi njegovo oblikovanje te mu kao event handler za MouseDown pridruzi rutinu „MouseClicked“. U tom se trenutku u code behind datoteci stvara mjesto na kojem razvojni inženjer može napisati kod i implementirati programsku logiku. Sve izmjene koje dizajner radi na sučelju ostaju u XAML datoteci i ne interferiraju s radom razvojnog inženjera, a sve što razvojni inženjer stvori u datoteci koda ne smeta i ne utječe na izgled korisničkog sučelja. Naravno, dizajner radi u Expression Studio okruženju, a razvojnom inženjeru će se otvoriti Visual Studio. Međusobno se automatski sinkroniziraju prilikom izmjena i nema konflikata. Tipične formate rješenja i projekata kao i same datoteke koda i XAML u potpunosti podržavaju i Visual Studio i Expression Studio. Time je postignuto da svaka strana radi ono u čemu je najbolja, da to mogu raditi paralelno (sjećamo se ideje o povećanoj produktivnosti i fleksibilnosti?) i što je možda najvažnije – nema  potrebe za kompromisima.

Kompromisi odlaze u prošlost

Zvuči pompozno, ali s pojavom XAML-a, nestaju zidovi između razvojnih inženjera i dizajnera, a time i potreba za manjim ili većim kompromisima s obje strane. Zaista, kompromisi sada ustupaju mjesto suradnji koja može biti vrlo glatka i fluidna. Zadovoljena su sva tri uvjeta s početka priče – od workflowa do alata koji to podržavaju i XAML-a kao medija u sredini koji to katalizira. Osim kompromisa, u prošlost odlazi i jednosmjernost i serijalnost razvoja koji svoje mjesto ustupaju paralelnom, suradničkom modelu rada. Marketing mašinerija će reći kako ovo sada otvara niz novih mogućnosti za rad dizajnera i razvojnih inženjera i jedan sasvim novi dijalog koji može, u konačnici, rezultirati nizom beneficija za obje strane, ali osobito za same korisnike.

Što to znači dizajnerima i razvojnim inženjerima?

Dizajneri će od sada biti, vjerojatno, po prvi put uključeni u same jezgre razvojnih timova postajući time i dijelom rješenja, ali i stječući vrlo jasniju sliku o tome što razvoj jednog softverskog proizvoda uistinu jest. Prije su dizajneri satima crtali prototipe u PhotoShopu, koristili su PowerPoint za izradu modela interakcije, rezali elemente sučelja i spremali ih kao GIF, PNG, JPG, PDF datoteke i onda pokušavali s razvojnim inženjerima svoju prvotnu misao pretočiti u realnost. Naravno, to u pravilu nije bilo sasvim uspješno i moralo se pristajati na kompromise. Ako su dizajneri zamislili okrugli gumb, a razvojni inženjer se tome usprotivio jer njegovo razvojno okruženje to ne podržava (recimo, to je teško izvedivo uporabom Windows Formsa) moralo je doći do kompromisa. Naravno i jedna i druga strana su gorljivo zagovarale svoje stanovište – no rezultat je u načelu bio ustupak jedne ili druge strane što se nužno moralo odraziti na sam izgled i funkcionalnost aplikacije te krajnje iskustvo korisnika kada bi aplikacija došla do njega.

Danas, dizajneri ne moraju trošiti svoje vrijeme uvjeravajući razvojne inženjere u ispravnost svojih odluka i vizualnog izražaja i ne moraju dizajnirati s ograničenjem i pitanjem hoće li se taj dizajn i izgled moći realno prenijeti i u konačnoj inačici aplikacije. Nema potrebe za izradom prototipova i raznih Flash ili Director animacija i koncepata. Sve je moguće odmah i izravno raditi u Expression Blendu. Grafičke elemente je moguće stvarati u Expression Designu i eksportirati izvorno u XAML formatu i time apsolutno čuvati vjernost izgleda. Napokon, to može značiti da dizajneri prvi slože izgled samog sučelja direktno u Expression Blendu i samo stvore event handlere te na tom projektu razvojni inženjeri samo nastave svoj rad pišući kod i dodajući programsku i poslovnu logiku u datotekama koda.

Iz perspektive razvojnih inženjera također ima određenih izmjena. Dosadašnja uloga (ili zadaća, ovisno o afinitetima) koja je uključivala i dizajniranje korisničkog sučelja u potpunosti može nestati iz opisa posla razvojnih inženjera. To bi u pravilu trebalo rezultirati oslobađanjem više vremena i bolju usredotočenost prema pisanju koda i stvaranju još stabilnijih i funkcionalnijih aplikacija, ali, može, djelovati i na ego. Naravno, niti dizajneri niti razvojni inženjeri nisu na to imuni. Nažalost, nikakav XAML ili alat tu ne mogu pomoći. Ono što može pomoći jest međusobno razumijevanje obje strane i njihovih specifičnih i nadopunjujućih uloga u timu te transparentnost i jasna podjela uloga i poslova. Tehnologija danas postoji, postoji i podrška za nju. Sada je samo potrebno sve te elemente objediniti i konkretizirati. Rezultat ne bi trebao izostati, a od njega bi koristi trebali imati svi – najviše sam korisnik rješenja, što bi i trebala biti misao vodilja u cijelom procesu razvoja softvera.


viborc @ 18:33 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, siječanj 4, 2009

Prenosim svoj članak objavljen u kolovoškom izdanju Mreže - jedinog domaćeg časopisa za IT profesionalce koji na moje oduševljenje na svojim stranicama otvara prostor i za teme iz domene korisničkog iskustva (UX). U njemu se bavim jednom od meni profesionalno najinteresantnijih tema - suradnjom između razvojnih inženjera i dizajnera te razmatram ulogu koju u toj priči ima XAML i, općenito, Microsoft Expression Studio. Članak je poprilično dug pa ću ga objaviti ovdje u dva dijela, a engleska inačica istoga će uskoro osvanuti i na UXPassion.com blogu.

U potrazi za svetim gralom…

Pružiti korisnicima uporabljivu i funkcionalnu aplikaciju ili servis se danas podrazumijeva. Ono što se (pre)često zanemaruje i obično ne podrazumijeva je pružanje kvalitetnog korisničkog iskustva. Korisničko iskustvo je temeljni element kojeg zajednički moraju graditi i razvojni inženjeri i dizajneri. Kako pomiriti ta dva svijeta, omogućiti im da rade zajedno i da stvaraju i funkcionalne i ugodne aplikacije i servise? Odgovor kriju 4 slova: XAML

Kako nastaje i što čini odličan računalni program, servis ili operativni sustav? I dok se možda oko tog pitanja ne može naći sasvim jasan odgovor, odličan se softver, u načelu, na tržištu i kod samog korisnika lako prepoznaje. Proizvodnja softvera danas nije jednostavan biznis i u pravilu uključuje vrlo širok raspon faktora. Korisnici najčešće prvo zamjećuju samo grafičko korisničko sučelje i njegovu estetiku, tu je onda sadržaj, funkcionalnost, vrijeme potrebno da aplikacija odgovori na neku korisničku akciju... Faktori koji utječu i oblikuju naše iskustvo i doživljaje pri korištenju aplikacija su brojni i danas je sasvim jasno kako sami razvojni inženjeri uz eventualno pokojeg testera nisu niti izbliza dovoljni za razvoj kvalitetnog softvera. Razvojni tim danas više nije ograničen na te tradicionalne uloge već se proširuje i postaje gotovo interdisciplinaran.

 Softverski arhitekt, projektni menadžer, dizajner… I dok su prve dvije uloge svoje mjesto u većim razvojnim timova već na neki način zaslužile i opravdale, „crna ovca“ cijele priče su do sada bili dizajneri. Pomiriti razvojne inženjere i dizajnere ili otići čak veliki korak dalje – omogućiti im da zajedno rade na istom projektu, ali svaki samo ono u čemu je najbolji – dugo je vremena bio nedosanjani san. I, budimo realno – izvor frustracija s obje strane fronte.

Dobro je odmah na početku naglasiti kako se pod pojmom „razvojnog inženjera“ često podrazumijevaju uloge i same osobe koja piše i razvija kod, softverskog arhitekta, testera – dok se, pod zajedničkom kapom „dizajnera“ kriju grafički, web, dizajneri interaktivnosti i ostali… Jednostavnosti radi, dva tabora ćemo dijeliti u razvojne inženjere i dizajnere.

Danas je poslovno, ali i tehnološko okruženje dovoljno zrelo da se i jednoj i drugoj ulozi omogući zajednički rad i suradnja. No, potrebno je biti svjestan tri ključna momenta u samoj ideji suradnje razvojnih inženjera i dizajnera iz Microsoftove perspektive.

Prvi uključuje nuždu za promjenom paradigme i načina rada. Klasični workflow prema kojem razvojni inženjer piše kod u nekoj razvojnoj okolini, a dizajner svoje skice crta u, primjerice, Photoshopu, danas može biti posve drugačiji. Priča je otišla toliko daleko da danas na istom projektu razvojni inženjer piše kod i dodaje programsku logiku, dok dizajner, praktično istovremeno, dizajnira grafičko sučelje, branding, elemente interakcije…

Drugi ključni moment je ideja koja uključuje prihvaćanje koncepta prema kojem su kod i izgled aplikacije (presentation layer) međusobno odvojeni elementi, povezani samo s nizom event handlera koji korisničke zahtjeve povezuju s nekom programskog logikom sadržanom u nekoj code – behind datoteci. Ovaj moment i ne predstavlja izuzetno veliku novost jer je, na neki način, već uobičajen prilikom razvoja ASP .net aplikacija. Ipak, njegova je uloga izuzetno velika u ovoj novoj promjeni paradigme.

I konačno, treći moment uključuje tehnološku podršku cijeloj ideji suradnje razvojnih inženjera i dizajnera. Iz perspektive razvojnih inženjera tu je već dobro poznata i ustoličena razvojna okolina Microsoft Visual Studio, trenutno u inačici 2008. No, po prvi puta platforma je zaokružena s obitelji alata Microsoft Expression Studio namijenjenoj prvenstveno dizajnerima (web, grafičkim, interakcijskim…), ali i razvojnim inženjerima koji su spremni donekle se prilagoditi ponešto drugačijoj radnoj okolini. Expression Studio 2, koji je izašao s prvim danima svibnja, se sastoji od niza alata: Weba (namijenjen web dizajnerima i programerima), Blenda (alat za izradu multimedijalnih, bogatih te interaktivnih web i desktop aplikacija temeljenih na Windows Presentation Foundationu i Silverlightu), Designa (alat za vektorsku grafiku i obradu) te alata Media i Encoder (namijenjenih za upravljanje i encodiranje video i ostalih multimedijalnih sadržaja).

Konačno, svjedoci smo konvergencije novog načina rada (workflowa) nove platforme i novih alata u jedinstven proces razvoja i izgradnje softvera koji, u konačnici, rezultira boljem i kvalitetnijem iskustvu korisnika, stabilnijim i jednostavnijim aplikacijama te poboljšanom učinkovitošću.


Ta četiri divna slova...

XAML – eXtensible Application Markup Language se, bez pretjerivanja, smatra „svetim gralom“ koji omogućuje nesmetanu kolaboraciju razvojnih inženjera i dizajnera u Microsoftovom svemiru. Na samom početku treba odmah pojasniti da XAML, sam po sebi, nije taj koji omogućuje sve te krasne prednosti međusobne suradnje – pravi ključ je WPF (Windows Presentation Foundation), a XAML bi onda mogli smatrati sredstvom kroz koji se, dijelom, WPF manifestira.

XAML se često opisuje pojmom markup language – isti atribut nosi i čitav niz drugih opisnih jezika za sučelja poput HTML-a (hypertext markup language), SVG-a (scalable vector graphics) ili XUL-a (XML user interface language). Uspjeh HTML-a kao tipičnog, i vjerojatno najpoznatijeg i najrasprostranjenijeg markup jezika ide u prilog tvrdnji kako su opisni jezici za sučelja uspješni i da su zajedno s razvojem ukupne platforme (kako za desktop, tako i za web) i sami rasli. XAML je u svojoj srži nalik XML-u, no XAML nije samo jezik za opisivanje izgleda samog sučelja. Uporabom XAML-a je moguće definirati i korisničke kontrole, na njima dodavati event handlere koji se, kasnije, povezuju s programskom logikom u code – behind datotekama.

Naravno, kao i gotovo svi opisni jezici, XAML je čitljiv ljudima (human readable) što je prednost koju ne treba zanemarivati. Primjerice, prilikom razvoja u Expression Blend 2 okolini, klikom na split view), u gornjem se dijelu zaslona vidi izgled samog sučelja dok se u donjem dijelu vidi jasan i čitljiv XAML kod.


 

viborc @ 22:40 |Komentiraj | Komentari: 0
RSS / Web / Favs
Za razmišljanje

Like love, great design requires no explanation

UXPassion.com RSS
Nema zapisa.
Info
  • Moje ime je Vibor Cipan i trenutno sam na poziciji izvršnog direktora tvrtke FatDUX Zagreb specijaliziranoj za dizajn i razvoj korisničkih sučelja i iskustava (UI / UX), usability, optimizaciju za web pretraživače (SEO), stvaranje digitalnog sadržaja i informacijsku arhitekturu (IA). U FatDUX sam došao nakon višegodišnjeg iskustva rada s Microsoftom Hrvatska. Neposredno prije poziva FatDUX središnjice i preuzimanja uloge CEO-a lokalnog ureda, radio sam kao ekspert za korisnička iskustva u Microsoft Development Centeru u Kopenhagenu gdje sam dizajnirao i razvijao niz Microsoftovih proizvoda, s posebnim naglaskom na Dynamics i Office obitelj proizvoda.Posebno sam ponosan na svoje Surface i Windows 7 doprinose. Uža specijalizacija mi je, uz projektni menadžment, dizajn korisničkih iskustava, usability i SEO. Tehnološki se odlično družim uz WPF, Silverlight i Expression alate.

    Višegodišnji sam nositelj titule Microsoft Most Valuable Professional za Expression, čest sam predavač na specijaliziranim inozemnim i domaćim konferencijama poput WinDaysa ili ATD-a, a posebna strast i zadovoljstvo su mi treninzi i edukacija za korisnike. Slobodno vrijeme provodim vodeći blog UXPassion.com posvećen korisničkom iskustvu, pišući novu knjigu (pogađate – tema je user experience), trčeći ili na biciklu.

    Kada bih se morao opisati jednom riječju - bila bi to devigner.
    Tekstovi i mišljenja izneseni na ovom blogu su isključivo moja razmišljanja i ne predstavljaju nužno stavove FatDUX-a kao mojeg trenutnog ili Microsofta kao mojeg ranijeg poslodavca i drugih.

    View Vibor Cipan's profile on LinkedIn

 
Index.hr
Nema zapisa.